Coronacrisis brengt reshoring in stroomversnelling

Het bedrijfsleven in Regio Foodvalley bruist. Juist in deze bijzondere tijden zien we veel nieuwe innovaties en unieke concepten ontstaan. En daar mogen we trots op zijn. Daarom zetten we iedere week een inspirerend verhaal in de spotlight dat aantoont hoe juist in moeilijke tijden, mooie dingen ontstaan. Een creatieve ondernemer, een bijzondere samenwerking of een hartverwarmend initiatief. Deze week: Marieke op de Weegh en Sina Salim van Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) Gelderland over reshoring, het weer dichterbij halen van productie, door de maakindustrie.

Jarenlang verplaatsten maakbedrijven zo veel mogelijk van hun productie naar lagelonenlanden. Maar de coronacrisis maakte pijnlijk duidelijk wat hiervan het nadeel is. De productie in landen als China viel stil en grenzen gingen dicht waardoor cruciale onderdelen niet geleverd konden worden. Ook in onze regio is de maakindustrie goed vertegenwoordigd en vielen er harde klappen, zowel in de food en agri als in de industrie. Steeds meer ondernemers stellen zich de vraag: moeten we niet dichterbij produceren? Deze vraag – en alle uitdagingen die dit met zich meebrengt – behandelde RCT Gelderland onlangs in een webinar over reshoring.

Verborgen kosten

“Maakbedrijven zijn onderdeel van een keten. Als het ergens in de keten stopt, dan krijg je direct een probleem. En dat hebben we zien gebeuren de afgelopen maanden,” vertelt Marieke op de Weegh. Mark Geerts is een ondernemer die dit zelf heeft moeten ervaren. Zijn bedrijf Paperfoam produceert duurzaam verpakkingsmateriaal: zijn klanten en zijn productielocaties zitten over hele hele wereld, van Barneveld tot Maleisië. Hij geeft een sprekend voorbeeld: “Een klant in Amerika levert telefoons. Die worden in China geproduceerd, dus bestelt de fabriek daar het verpakkingsmateriaal dat ze nodig hebben bij ons. Maar plots krijgen ze door Corona leveringsproblemen van één onderdeeltje van die telefoon, waardoor de telefoons niet meer gemaakt kunnen worden. Die ene schakel brengt vervolgens de hele keten in de problemen.” Het blijft voorlopig spannend hoe Covid-19 zich gaat ontwikkelen, zeker omdat Geerts wereldwijd opereert.

Voor ondernemers rijst de vraag of de risico’s van offshoring afwegen tegen de lagere kostprijs. Paperfoam kiest er bijvoorbeeld voor om dichtbij de klant te produceren: is dat niet veel logischer? Dat was dan ook de aanleiding voor het webinar rondom Reshoring. “Eerder lag de nadruk op de voordelen: het was goedkoop. Die weegschaal begint nu steeds verder de andere kant op te zakken. Uurlonen stijgen ook in China. En de verborgen kosten worden steeds zichtbaarder, denk aan transport- en faalkosten en vertraging in processen door cultuur-, tijd- en taalbarrières. Om nog maar niet te spreken over de kosten voor het milieu.”

Inzicht in je keten

Reshoring is eigenlijk het versimpelen van je keten. Door schakels weg te nemen en de productie dichterbij te halen, naar Europa of zelfs binnen de landsgrenzen. Dit biedt veel voordelen volgens Martijn Lofvers, trendwatcher en CEO van Supply Chain Media (SCM). Tijdens het webinar noemde hij bijvoorbeeld een stabiel politiek klimaat bij je leverancier, geen invoerrechten, de lagere CO2 footprint en de vergrote controle op je supply chain. Hoe beter je inzicht in je keten, hoe beter je in staat bent om risico’s te elimineren. “Bovendien vergroot je je innovatiekracht,” voegt Sina Salim hier nog aan toe. “Door dichterbij relaties aan te gaan met leveranciers wordt het makkelijker om een vertrouwensband op te bouwen en meer op strategisch niveau samen te werken.” Het leidt er ook toe dat je als ondernemer snel kunt inspelen op veranderingen. Hoe belangrijk dat is, werd juist de afgelopen maanden nog eens duidelijk.

Reshoring en circulariteit

Nog een belangrijk voordeel van een inzichtelijke en nabije keten is dat circulair werken mogelijk wordt. Ook in Regio Foodvalley wordt hard gewerkt aan een wereld zonder afval. “Als jouw product de halve wereld over moet om gerefurbished of hergebruikt te worden, dan wordt dit toch een stukje lastiger,” geeft Op de Weegh aan. Pas als je goed zicht op hebt hoe je spullen gemaakt worden, is hergebruik mogelijk. Bovendien is nauwe samenwerking belangrijk: je kunt alleen samen de keten sluiten. “Daar heeft de coronacrisis een positieve invloed op,” ziet Op de Weegh. “Partijen die normaal niet snel met elkaar zouden praten, vechten nu allemaal tegen dezelfde vijand. Daardoor ontstaan onverwachte, maar zeer noodzakelijke samenwerkingen.”

Corona als economische drijfveer

De directeuren van Auping en Van Raam, die ook aan tafel zaten bij het webinar, zijn al langer bezig met lokale sourcing en circulariteit. Reshoring speelt al jaren, waarom is dit nu opeens dan in zo’n stroomversnelling gekomen? “Simpel”, antwoordt Op de Weegh zonder aarzeling. “Nu ineens cruciale componenten niet meer leverbaar waren, stortte het pas echt in elkaar. Bedrijven werden hard geconfronteerd met een te sterke afhankelijkheid van een enkele toeleverancier die dan ook nog eens ver weg zit.” Bovendien is dit de eerste keer dat zowel in het aanbod als in de vraag enorme fluctuaties plaatsvonden, in alle industrieën. “Je had als ondernemer ineens geen idee of en wanneer je leverancier ging leveren, maar je wist ook niet of jij je spullen kwijt zou kunnen aan je klanten.” Dat vergde van ondernemers een compleet andere denkwijze. En dat is nu net nodig voor reshoring, want het is een enorme omslag om productie op een betaalbare manier dichterbij te halen. “Vergis je niet: een gemiddelde fiets gaat langs zo’n driehonderd bedrijven. Van engineering tot jij erop fietst. Je kunt je voorstellen hoeveel geld en gedoe het is om dit te veranderen,” schetst Salim. “Corona biedt voor het eerst een concrete economische drijfveer om het in de toekomst anders te doen.”

Geweldige kansen

Inmiddels is 45 procent van de Europese productiebedrijven op zoek naar alternatieve leveranciers, zo blijkt uit onderzoek door Supply Chain Media. Om deze leveranciers lokaal te vinden, of een deel zelf te produceren, is robotisering en automatisering noodzakelijk. Op de Weegh: “Denk aan het 3D-printen van dat ene schroefje.” RCT organiseert een workshop als vervolg op het webinar, waarin ze bedrijven helpen om nog beter inzicht te krijgen in hun keten en hun eigen positie hierin. “Zonder de ernst van deze crisis te willen bagatelliseren: we zien nu wel geweldige kansen ontstaan om te innoveren en circulair te gaan ondernemen in de regio.”

 

Het webinar over reshoring werd op 24 juni georganiseerd door RCT Gelderland, CIRCLES, BOOST, Oost NL, Koninklijke Metaalunie, VNO-NCW Midden en Saxion Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie. Bekijk hier het volledige webinar.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email